Sevil Shhaideh este propunerea de premier pe care PSD-ALDE a înaintat-o miercuri președintelui Klaus Iohannis la consultările de la Palatul Cotroceni, conform anunțului făcut de președintele PSD Liviu Dragnea.
Dragnea a spus că nu are nicio relație de rudenie cu Sevil Shhaideh și că aceasta este membră a PSD din 2015.
Președintele PSD a spus că pe Shhaideh o recomandă pentru această funcție „capacitatea de muncă, știința administrației, viziunea de dezvoltare” și cunoașterea „activității tuturor ministerelor”.
Sevil Shhaideh a fost timp de aproape 20 de ani director de servicii în Consiliul Județean Constanța, iar din 2012, după numirea lui Liviu Dragnea la conducerea MDRAP, a fost secretar de stat în acest minister.
Sevil Shhaideh are 51 de ani, iar în 1987 a absolvit Academia de Științe Economice, Facultatea de Planificare Economică și Cibernetică. În 1995 și 2001, ea a obținut specializările: expert în administrație publică și manager ONG la organizația internațională USAID din Statele Unite ale Americii, iar în 2003 a primit titlul de auditor în urma unui curs susținut la TUV Institution, potrivit CV-ului său publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării.
În perioada 1987-1991, ea a fost angajată ca analist programator la Trustul pentru Mecanizarea Agriculturii Constanța, iar din 1991 și până în 1993 a fost manager Sisteme Informatice la Direcția de Muncă și Protecție Socială a județului Constanța. Ulterior, din 1993 și până în 2007, Sevil Shhaideh a fost director Sisteme Informatice în Consiliul Județean (CJ) Constanța, iar între anii 2007 și 2012 a condus Direcția Generală de Proiecte din CJ Constanța, având ca principale atribuții coordonarea și managementul proiectelor cu finanțare europeană. Simultan, ea a ocupat postul de coordonator al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), în perioada în care Liviu Dragnea era președinte al Consiliului Județean Teleorman, între principalele activități și responsabilități numărându-se elaborare de amendamente legislative cu privire la actele normative care reglementează administrația publică locală. De asemenea, din anul 2000, ea este președinte al Asociației Naționale a Informaticienilor din Administrația Publică.
În 2012, imediat după desemnarea lui Liviu Dragnea la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Sevil Shhaideh a fost numită în funcția de secretar de stat la același minister. După ce Dragnea a fost condamnat,Sevil Shhaideh a preluat portofoliul de ministru al Dezvoltării în Guvernul Ponta.
Sevil Shhaideh s-a căsătorit în 2011, iar presa a scris că nași de cununie au fost Liviu Dragnea și șeful Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu.
Liviu Dragnea a afirmat însă că Sevil Shhaideh nu îi este fină, deoarece în religia musulmană nu există termenul de naș, și că la căsătoria acesteia i-a fost „martor”, alături de alte persoane.
Totuși, Liviu Dragnea a argumentat că în avanasarea acestei propuneri a ținut cont de două lucruri: de afirmațiile președintelui și ultima perioadă și de o lege în vigoare care pentru el nu este o „chestiune secundară”, chiar dacă este vorba despre „o condamnare nedreaptă” și „o lege neconstituțonală” ce i-au „îngrădit” dreptul să fie premier
„Am venit cu o soluție care sper să fie acceptată, desemnată, pentru a putea forma rapid un Guvern (…) Sevil Shhaideh – a fost ministru al Dezvoltării și Administrației Publice (…) va fi propunerea de premier, iar eu voi fi responsabilul politic. Cu toții am văzut ce înseamnă o guvernare tehnocrată, cu oameni care n-au trecut printr-o campanie electorală și care nu știu ce înseamnă problemele, supărările, frustrările oamenilor. Va fi o monitorizare și o implicare efectivă”, a declarat liderul PSD după consultările de la Cotroceni, adăugând că delegația PSD-ALDE a venit la Cotroceni pentru a promova un dialog instituțional corect. „Nu avem de gând să pornim niciun conflict, dar dacă demersul nsotru, legitimitatea dată de vot nu vor fi respectate, vom acționa în consecință”, a mai transmis șeful social-democraților.
Dacă Iohannis refuză această propunere, reprezentanții PSD-ALDE nu vor veni cu o altă propunere, pentru că vor înțelege că nu se dorește ca cei care au câștigat alegerile să formeze Guvernul.
„Nu sunt de acord ca în România un om să fie decăzut din drepturi pe viață. Într-un stat de drept, într-o democrație corectă, acest lucru nu există, doar pentru genocid. Am spus de la început că noi vom avea o singură propunere, punct. Dacă această propunere va fi refuzată, neexistând niciuun motiv constituțional, atunci am înețelege că nu s-ar dori ca cei care au câștigat alegerile să facă guvernul”, a transmis Liviu Dragnea.
Întrebat dacă lipsa de notorietate a lui Sevil Shhaideh este un dezavantaj pentru ocuparea funcției de premier, Dragnea a replicat că nu s-a făcut „concurs de vedete” și că Executivul va fi format din oameni care merg să muncească pentru români și care astfel vor dobândi notorietate, prin realizările pe care le vor avea.
„Guvernul va avea un drum foarte bine stabilit, nu trebuie să inventeze lucruri, să-și imagineze, trebuie să ducă la îndeplinire un program de guvernare. E adevărat că e, probabil, cel mai greu program de guvernare propus vreodată în România, vor trebui să muncească, dar vor avea tot sprijinul. (…) Sevil are o autoritate foarte mare, câteodată prea mare”, a completat Dragnea.
PSD și ALDE au semnat protocol de colaborare parlamentară cu UDMR
După ce PSD și ALDE au semnat un protocol de colaboare, valabil pentru următorii patru ani, sub titulatura „Coaliția de Guvernare pentru Dezvoltare și Democrație”, miercuri, cele două partide au parafat înțelegerea cu UDMR, angajându-se să își susțină reciproc proiectele legislative inițiate. La nivel de priorități, cele trei partide au trecut în document demersurile din Educație și Sănătate, „bugetarea și finalizarea infrastructurii de transport rutier la nivel de autostradă”, dar și proiectul descentralizării.
„Ne interesează foarte mult o majoritate parlmentară stabilă care să ne asigure o stabilitate politică pentru a reuși să generăm o creștere economică sustenabilă. Am convenit să semnăm un protocol de colaborare parlamentară între coaliția PSD-ALDE și UDMR care prevede câteva puncte importante și pentru noi și pentru cei de la UDMR și care stabilește principiile de colaborare și obiectivele urmărite într-o viitoare guvernare”, a declarat Liviu Dragnea, după semnarea protocolului.
La rândul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a subliniat că rolul Parlamentului trebuie întărit, precizând că va fi „un demers comun în acest sens”.
„Această colaborare e necesară din mai multe motive și aici aș sublinia stabilitatea politică și cresterea economică și rezolvarea acelor relații între majoritate și minoritate. Am propus să avem consultări săptămânale la nivel liderilor grupurilor parlamentare și să avem un permanent dialog la nivelul liderilor de partide și să stabilim pentru fiecare proiect ce cale vom urma în Parlament. Vrem să redăm un rol important Parlamentului în perioada care urmează (…) Rolul Parlamentului trebuie întărit și va fi și un demers comun în acest sens”, a precizat liderul UDMR.
În urma consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, cei de la UDMR au declarat că susțin propunerea de premier din partea PSD-ALDE și că, dacă Sevil Shhaideh va fi desemnată de șeful statului pentru această funcție, parlamentarii Uniunii o vor vota.
„Noi am făcut o analiză scurtă a situației politice și ce vedem acum că se conturează în Parlament. Am spus că nu avem nicio propunere pentru funcția de premier, dar dacă va fi desemnată persoana propusă de coaliția PSD-ALDE, o vom vota. Sigur așteptăm și programul de guvernare, dar așa cum știm noi, nu vor fi surprize în programul de guvernare. Nu vom intra în Guvern. Vom încerca să susținem acele proiecte despre care credem că sunt în folosul oamenilor”, a spus Kelemen Hunor.
PNL, despre propunerea de premier PSD-ALDE: Arată obsesia de control a lui Liviu Dragnea
„Este o propunere care arată obsesia de control a domnului Liviu Dragnea. Este o propunere care ne duce cu gândul la practici din timpul mandatului domnului Adrian Năstase sau de momentele politice în care guvernul era condus prin interpuși”, a transmis Raluca Turcan imediat după încheierea celei de-a doua runde de consultări cu președintele Iohannis.
Aceasta a mai spus și că nu crede că oamenii care au votat PSD și-ar fi dorit să o vadă în fruntea Executivului pe fina lui Liviu Dragnea și că ar fi fost nevoie ca social-democrații să-și asume un premier cu un profil bine conturat.
„Una este să avem un prim ministru cu un profil conturat (…), altceva să primim o mutare de familie a domnului Liviu Dragnea. Știu doar că a fost ministru în acea periaoadă în care domnul Liviu Dragnea conducea prin interpuși, nu o cunosc pesonal pe domnia sa, însă cred că PSD avea resursă de oameni care să poată să asigure o viziune de dezvoltare a României. Ajungem din nou la frauda de încredere care a apărut în momentul în care PSD deja se dezice de programul de guvernare asumat, frauda de incredere care a apărut atunci când Dragnea a spus că vom avea un prim ministru care să știe ce trebuie făcut cu România și am primit opțiunea personală a domniei sale”, a explicat Turcan.
Referitor la poziția pe care PNL o va ocupa în continuare în câmpul politic, Turcan a precizat că liberalii i-au prezentat lui Iohannis programul lor de opoziție și că de acum înainte se vor ocupa de monitorizarea modului în care sunt îndeplinite promisiunile PSD și vor veni cu soluții alternative: „Suntem pregătiți să corectăm ceea ce nu a funcționat până acum. Noi am primit un semnal de alarmă prin acest vot și credem că avem în continuare foarte mult de lucru pentru a întări soluțiile, a fi aproape de oameni și a-i atrage din nou lângă noi”, a conchis președintele interimar al PNL.
Traian Băsescu: Nu o cunosc pe această doamnă
Președintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, miercuri, că nu o cunoaște pe Sevil Shhaideh, propunerea de premier avanasată de liderul PSD, Liviu Dragnea, precizând că tot ce știe despre ea este că „a fost ministru la Dezvoltare Regională după Dragnea”.
„Eu nu o cunosc pe doamna prea bine. Doar am auzit câte ceva. Am auzit că a fost ministru la Dezvoltare Regională după Dragnea, atât știu despre dânsa. Concluzia, dacă o întâlnesc nu știu cine e”, a declarat Traian Băsescu, miercuri, la Parlament.
Prima reacție a lui Nicușor Dan după aflarea propunerii de premier: Singurul criteriu a fost loialitatea față de sine însuși
La scurt timp după aflarea propunerii de premier din partea PSD-ALDE, liderul USR, Nicușor Dan, a declarat că cel mai important anunț pe care l-a făcut Liviu Dragnea a fost acela că încă nu este prim ministru și că PSD vrea să schime legea pentru ca liderul partidului să ajungă la Palatul Victoria.
„Ne-am obșinuit deja cu PSD, schimbă legea ca să aibă un profit de grup, nu unul public, în interesul cetățenilor. Singurul crtieriu a fost loialitatea față de sine însuși și frica să nu cumva ca dând această funcție unei persoane importante din partid să nu-i ia locul”, a spus Dan.
Liderul USR a comentat că Sevil Shhaideh „nu are anvergura unui prim ministru” și că o cunoște personal de când a venit ca secretar de stat din gruparea Mazăre-Constantinescu, mai ales pentru că a participat la modificarea legii urbanismului, permițând din nou construirea de blocuri între case.
„Este stilul PSD, numirea rezumă modul în care va guverna PSD în următorii patru ani. Se va comporta dictatorial, un om va impune toată direcția. Este punctul nostru de vedere pe care îl vom transmite premierului”, a conchis Nicușor Dan.
Și în urma consultărilor cu președintele Klaus Iohannis liderul USR, Nicușor Dan, a reiterat același mesaj, faptul că partidul său își menține poziția și că va susține un guvern bazat pe competență și bun simț .
„În urma votului românilor s-a conturat o majoritate, această majoritate a propus azi un nume de prim ministru care este Liviu Dragnea printr-un interpus. Nu o să votăm un astfel de guvern (…) sunt semne deja că respectarea legii nu este una dintre prioritățile acestei majorități și ale acestui guvern”, a mai transmis Dan după întrevederea cu Iohannis.
Liderul USR a accentuat căSevil Shhaideh „nu are anvegura necesară pentru un prim ministru, cum a as spus, ar fi o guvernare prin interpus, ceea ce e o noutate în democrația noastră”.
Întrebat ce părere a avut președintele Klaus Iohannis despre numele de premier venit din partea PSD-ALDE, Nicușor Dan a răspuns că președintele „va reflecta asupra acestei propuneri”.
UPDATE 10:20Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat miercuri că a „luat” mandat de la colegii din CEX al PSD pentru a face o propunere de prim-ministru la consultările cu președintele Iohannis, dar că nu le-a spus acestora vreun nume de premier.
„Am avut o ședință scurtă a CExN al PSD. Am primit mandat de la colegii mei să fac o propunere președintelui României pentru un candidat de prim-minstru din partea PSD, susținut și de ALDE, întreaga coaliție de guvernare, propunere pe care o voi face drect președintelui României și pe care o voi anunța la conferința de presă de după consultări”.
Întrebat dacă propunerea de premier va fi membru PSD, Dragnea a răspuns: „Categoric”.
La o zi după convocarea noului Parlament, Klaus Iohannis așteaptă din nou partidele politice la Cotroceni pentru consultări referitoare la cel mai fierbinte subiect al momentului: numele viitorul prim ministru al României și, implicit, componența noului Guvern. Decizia va fi luată în urma întrevederii-cheie între președinte și cele două partide care, prin semnarea unui protocol de colaborare, au reușit să formeze o majoritate parlamentară, PSD și ALDE, formațiuni care nu au participat la prima rundă de discuții.
Inițial, șeful statului a anunțat că PSD și ALDE vor fi convocate separat la negocieri, miercuri și joi, lucru pe care liderii celor două formațiuni nu l-au agreat, arătând că, după semnarea protocolului, nu poate fi vorba de discuții separate.
„O să îi trimitem președintelui o scrisoare în care o să îl anunțăm în mod oficial de constituirea acestei coaliții și o să îl informăm că o sa mergem împreună miercuri, la ora 11:00″, spunea luni Liviu Dragnea, adăugând că nu fusese căutat de președintele Klaus Iohannis, deși el și-a arătat public disponibilitatea de a avea o discuție cu șeful statului în contextul negocierilor pentru formarea noului guvern.
„Eu de câteva zile mi-am arătat public disponibilitatea pentru o astfel de discuție, dar mai mult nu pot face”, a mai spus atunci șeful PSD. Faptul că nu a primit niciun semn de la președinte, nu-l împiedică, însă, pe Dragnea să negocieze viitoarea guvernare cu ALDE pentru care a anunțat deja că PSD pregătește „trei sau patru ministere, cam așa”.
La o zi distanță, Klaus Iohannis a transmis că a primit scrisoarea liderilor celor două partide și că acceptă să le primească împreună pentru discuții la Cotroceni: „Domnul președinte a primit scrisoarea trimisă de PSD și ALDE și a fost de acord să îi primească la consultări împreună, mâine, de la ora 11″, a declarat, pentru agenția MEDIAFAX, Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al președintelui.
Numele propunerii de premier rămâne, însă, o necunoscută, Liviu Dragnea arătând că marți, în cadrul Comitetului Executiv Național (CExN) al PSD va încerca să „își exercite autoritatea” și „va cere mandat” din partea colegilor săi.
Întrebat, ulterior, dacă va face acest lucru fără să le spună colegilor săi care va fi numele premierului cu care se va merge la Cotroceni, Dragnea a răspuns: „Dați-mi voie să le spun lor”. CExN al PSD a fost convocat pentru miercuri la ora 9.00, înaintea consultărilor. Cel mai probabil, Dragnea nu va dezvălui numele premierului cu care va merge la Cotroceni, ci va cere un mandat, respectiv un cec în alb, pentru a discuta și negocia în cadrul consultărilor cu șeful statului.
Despre profilul viitorului premier, Dragnea a declarat marți că își menține„categoric” intenția ca primul ministru că aibă carnet de membru de partid, și nu oricum, în niciun caz obținut de„o zi – două”.
În acest context, Dragnea a fost întrebat de jurnaliști despre ultima variantă de premier vehiculată, respectiv prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, făcând astfel trimitere la faptul că acesta nu are carnet de membru PSD.
„Eu am văzut foarte multe guverne făcute – sigur, diferă, în funcție de televiziune – dar candidatul pentru prim-ministru va fi propus de PSD, susținut de ALDE și, dacă președintele va accepta propunerea noastră, guvernul va fi făcut de către PSD plus ALDE, nu de presă”, a comentat Dragnea.
În legătură cu funcția de prim ministru cel mai des vehiculat nume a fost cel al lui Liviu Dragnea, liderul PSD, o figură controversată mai ales din cauza condamnării sale definitive pentru fraudă la referendum, motiv invocat, de altfel, de cei de la PNL în încercarea de a-i invalida mandatul de deputat.
O altă prezumtivă propunere de premier din partea coaliției PSD-ALDE, una dintre „variantele de lucru” despre care se spunea că ar fi fost luate în calcul de Dragnea, este și prim-viceguvernatorulBNR Florin Georgescu. Și Mihai Fifor s-ar fi aflat în cărți pentru ocuparea acestei funcții, numele său circulând în spațiul public ca o eventuală propunere din partea PSD.